جدول بتنی یا Curbstone یک قطعه بتنی پیش ساخته و از ادوات مبلمان شهری بتنی است که به منظور تعیین مرز در فضای شهری و پارک‌ها استفاده می‌شود. این سازه بتنی باید علاوه بر اینکه به عنوان یک عامل جدا سازی خیابان از پیاده رو، جدا سازی فضای سبز و هدایت آب‌های سطحی و… استفاده می‌شود جنبه زیبا‌ سازی هم داشته باشد. جدول در کنار خیابان‌ها باعث یکپارچگی و استحکام سنگ فرش پیاده رو می‌شود و از خرابی روسازی جلوگیری می‌کند.

حرکت ماشین‌ها بر روی آسفالت یا عابرین و موتورسواران بر روی پیاده رو باعث انبساط آسفالت یا سنگ فرش می‌شود؛ جداول بتنی باعث افزایش مقاومت آسفالت و روسازی پیاده رو می‌شود. امروزه این محصول با روش‌های مختلف در طرح‌ها و حتی رنگ‌های متنوعی عرضه می‌گردد که شما می‌توانید با توجه به نیاز خود از آنها استفاده کنید.

 

کاربرد های جدول بتنی در فضای شهری و ویلایی

جدول‌های شهرداری یکی از پرکاربردترین محصولاتی است که در سطح شهر استفاده می‌شود. در کل بیشتر به عنوان جدا سازی دو فضا و محوطه سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد:

برای جدا سازی فضای سبز از مسیر تردد عابر یا وسیله نقلیه استفاده می‌شود.
در ساخت سکوهای پمپ‌ گاز و بنزین به کار می‌رود.
در کنار جاده‌ها به عنوان ناودان در سیستم زهکشی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
برای دیواره‌های کانال‌های انتقال آب و فاضلاب معمولا از جداول بتنی استفاده می‌کنند.
به عنوان یک عنصر در زیبا‌سازی فضای شهری قابل استفاده است.
امروزه در مسیرهای اتوبوس‌های بی آر تی برای ساخت سکوی انتظار مسافران از آن استفاده می‌شود.
در ویلاها برای جداسازی فضای سبز و ساخت جوب‌های آب کاربرد فراوان دارد.

 

این سازه بتنی به طور کلی به دو صورت ساخته می‌شود: ویبره‌ای و پرسی. روش ویبره‌ای در واقع همان شیوه سنتی و قدیمی ساخت جدول بتنی است که البته هنوز از آن استفاده می‌شود. جدول بتنی پرسی خود به دو صورت خشک و خیس ساخته می‌شود. که در هر کدام از این روش‌ها با اضافه کردن مواد مختلف، جداول بتنی با قابلت‌های خاصی شکل می‌گیرد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
ساخت و نصب جدول بتنی ویبره‌ای:

در این روش ابتدا ملات که شامل آب، سیمان، ماسه و رنگ‌ مورد نظر است را در قالب‌های لاستیکی می‌ریزند. خشک کردن آن به دو صورت انجام می‌شود یا در محیط باز زیر نور خورشید یا در اتاق‌های بخار. بعد از خشک شدن قالب را باز می‌کنند و بعد از عمل آوری قطعه آماده برای استفاده می‌باشد.

برای بالا رفتن دوام و استحکام قطعه از ابتدا نسبت سیمان بیشتر از آب است. ساخت جدول بتنی پلیمری هم به همین گونه می‌باشد با این تفاوت که در مرحله اول برای افزایش استحکام بتن چسب بتن و ژل میکروسیلیس اضافه می‌کنند. محصول حاصله از این فرایند در برابر سرما و یخبندان استحکام بیشتری دارد.

 

استانداردهای جدول های بتنی

جداول‌ بتنی که در کارخانه‌ها به صورت پیش ساخته تولید می‌شوند باید استانداردهای لازم سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران را دارا باشند. تدوین این استانداردها به جهت تعیین الزامات و روش‌های آزمون جدول بتنی می‌باشد به همین دلیل محصولات هر کارخانه‌ای باید به استانداردهای زیر پایبند باشد:

استاندارد سنگدانه‌های بتن: ISIRI302
استاندارد بتن آماده: ISIRI6044
استاندارد جدول بتنی پیش ساخته: ISIRI12728

برای اجرای پیاده رو نیز استانداردهای آزمون کیفیت و نظارت باید رعایت شود:

استاندارد 6044 برای بتن آماده
سند 4-8-56 نظام فنی و اجرایی شهرداری تهران برای ضوابط جدول و کفپوش بتنی
استاندارد ملی 489 برای نمونه برداری از بتن
استاندارد 1608 برای روش‌های آزمون بتن
استاندارد ملی 490 برای مقاومت بتن
استاندارد ملی 2-3203 برای روانی به روش اسلامپ